Logo
  • DONALD
  • TURCJA SIĘ PODDAŁA I ZREZYGNOWAŁA Z PRÓB NARZUCENIA ZASAD PRODUKCJI KEBABA W UNII EUROPEJSKIEJ

Turcja się poddała i zrezygnowała z prób narzucenia zasad produkcji kebaba w Unii Europejskiej

30.09.2025, 15:30
Fot.: MoiraKaram - Pixabay / Fot.: Ainur Iman - Unsplash
Turcja wycofała się z inicjatywy, która miała na celu wprowadzenie w Unii Europejskiej ścisłych regulacji dotyczących sposobu przygotowywania kebaba typu döner. Wcześniej 
Międzynarodowe Stowarzyszenie Kebabów z siedzibą w Stambule
ubiegało się o przyznanie tej potrawie
oznaczenia "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność"
(TSG), przekonując, że jest to danie narodowe, które trafiło do Europy wraz z migracją Turków.
Gdyby oznaczenie zostało przyznane, na terenie całej wspólnoty obowiązywałyby jednolite zasady dotyczące m.in. rodzaju mięsa. Zdaniem Turków do produkcji kebaba powinno się używać jedynie
wołowiny od krów powyżej 16. miesiąca życia
,
baraniny od owiec powyżej szóstego miesiąca
lub
mięsa z ud i piersi kurczaka
.
Regulacjom podlegałaby także
grubość plastrów
, która musiałaby wynosić od trzech do pięciu milimetrów. Wytyczne obejmowałyby także
rodzaj noży
używanych do krojenia mięsa oraz
skład używanych marynat
.
W swoim wniosku o przyznanie oznaczenia "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność" Turcy przekonywali, że
technika przygotowywania kebaba jest bardzo istotna
. Wskazywali oni, że metoda przyrządzania mięsa na pionowym rożnie sięga XVI w., podobnie jak sama nazwa "döner".
Wniosek Turków wywołał falę sprzeciwu w
Niemczech
, gdzie döner kebab stał się jednym z najpopularniejszych dań ulicznych. Obecnie jest on tam podawany w zmodyfikowanej wersji,
w płaskiej bułce oraz z dodatkiem cielęciny, czerwonej kapusty, ogórków konserwowych i czerwonej cebuli
.
Przedstawiciele niemieckiej branży gastronomicznej argumentowali, że
kebab w tej formie stał się kultową potrawą
. Przemawiają za tym także dane
Stowarzyszenia Tureckich Producentów Dönera w Europie
, które pokazują, że w Niemczech działa ponad 60 tys. osób związanych z branżą kebabową, a dzienna produkcja sięga 400 ton. Roczne obroty ze sprzedaży kebaba w Europie to ok. 3,5 mld euro, z czego 2,4 mld przypada na Niemcy.
Apel restauratorów został poparty przez niemiecki rząd
. Ostatecznie 23 września Turcja wycofała swój wniosek o przyznanie oznaczenia, natomiast przedstawiciel Komisji Europejskiej przyznał, że i tak zamierzał go odrzucić.

Hej, przypominamy tylko:

1. Szanujemy nawet ostrą dyskusję i wolność słowa, ale nie agresję. Przemocowe treści będą usuwane.

2. W komentarzach można swobodnie używać embedów z mediów społecznościowych.

3. Polecamy założenie konta, dzięki temu możesz zobaczyć wszystkie swoje dyskusje w jednym miejscu i dodać coś (👉 Sortownia), co trafi na stronę główną.

4. Jeżeli chcesz Donalda bez reklam, dołącz do naszych patronów: https://patronite.pl/donaldpl

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA