Logo
  • DONALD
  • UNILEVER INWESTUJE W ROŚLINNE ZAMIENNIKI, ZAPOWIADA "PRODUKCJĘ MIĘSA" Z GRZYBÓW

Unilever inwestuje w roślinne zamienniki, zapowiada "produkcję mięsa" z grzybów

29.05.2021, 09:15
Koncern Unilever
rozpoczął współpracę z firmą Enough, w ramach której w jego
ofercie pojawią się roślinne zamienniki mięsa
powstałe na bazie mykoprotein.
Firma Enough do stworzenia wysokiej jakości białka wykorzystuje unikalny proces fermentacji zero waste.
Naturalne grzyby do odżywiania otrzymują surowce takie jak pszenicą czy kukurydzą
. Mykoproteiny Abunda, które powstają z grzybów i są w pełni wartościowymi składnikami pożywienia, posiadającymi wszystkie niezbędne aminokwasy i wysoką zawartość błonnika pokarmowego.


- W przemyśle spożywczym zachodzą bardzo dynamiczne zmiany. Produkcja zdrowego i zrównoważonego białka jest jednym z globalnych priorytetów. Bardzo cieszymy się ze współpracy z Unileverem i marką The Vegetarian Butcher, która wspiera nasz rozwój oraz zapewni szeroką dostępność naszych rozwiązań - komentuje Andrew Beasley, commercial director w Enough.


- Roślinne zamienniki mięsa są jednym z najszybciej rozwijających się sektorów w Unileverze. Współpraca z firmą Enough pomoże nam opracować i rozwijać bardziej zrównoważone produkty białkowe, które są smaczne, pożywne i przyczyniają się do pozytywnej zmiany - przekazała z kolei Carla Hilhorst, wicedyrektor wykonawczy ds. badań i rozwoju w dziale foods & refreshment w Unilever.
Unilever jako cel
postawił sobie, że do
2025-2027 roku
osiągnie
sprzedaż w sektorze roślinnych zamienników mięsa na poziomie 1 miliarda euro.
Według tegorocznych badań Boston Consulting Group sektor roślinnych zamienników mięsa w 2035 roku osiągnie wartość 290 miliardów dolarów.
Zobacz też:

Dokarm kaczkę przez internet

Zapraszamy do zapoznania się z naszym Patronite, także jeżeli nie zamierzasz nic wpłacać. To jest nasz manifest:

https://patronite.pl/donaldpl

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA