
fot. East News / The Local DK
Sieć
KFC
zdecydowała o zamknięciu wszystkich swoich
11 restauracji w Danii,
po tym, jak tamtejsze media ujawniły praktyki dotyczące m.in.
serwowania przeterminowanych kurczaków
. Nieprawidłowości wykazała także kontrola służb sanitarnych.
Duńska telewizja wyemitowała niedawno reportaż, w którym byli pracownicy sieci opowiedzieli o praktykach stosowanych w restauracjach sieci KFC. Opowiadali m.in., jak na rozmrożone, przeterminowane kurczaki, których nie udało się wykorzystać,
naklejano fałszywe etykiety z nową datą ważności.
Program DR Kontakt pokazał też korespondencję, którą wymieniali ze sobą menadżerowie sieci, nakazując swoim pracownikom "wydłużanie" okresów przydatności do spożycia.
Nieprawidłowości w duńskich restauracjach KFC wykazała także kontrola
Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
, która przeprowadziła niezapowiedziane kontrole
we wszystkich 11 punktach KFC w Danii.
Ujawniły one m.in., że kurczaki były rozmrażane na ziemi, trzymano je w nieodpowiedniej temperaturze, wykorzystywano starą panierkę. W restauracjach było brudno, w kuchniach wykryto pleśń i pajęczyny, a w lodówkach stare mięso.
"Lodówka używana do przechowywania kurczaków była brudna, a na powierzchniach i tackach znajdowały się resztki marynaty i jedzenia" - stwierdzono w raporcie.
Jak podaje serwis The Local DK,
żadna restauracja nie dostała od urzędu oceny pozytywnej,
były one negatywne lub w najlepszym wypadku neutralne.
W związku z tym sieć KFC zdecydowała się
zerwać umowę franczyzową
z firmą Isken ApS., która zarządzała wszystkimi restauracjami w Danii.
"Nasze standardy bezpieczeństwa żywności nie podlegają negocjacjom. W rezultacie rozwiązaliśmy umowę franczyzową z tym partnerem, co kończy prawo franczyzobiorcy do prowadzenia restauracji KFC. Niestety oznacza to, że 11 restauracji KFC w Danii zostanie zamkniętych, podczas gdy my znajdziemy nowego partnera franczyzowego dla rynku" - przekazała centrala firmy na zachodnią Europę.