Logo
  • DONALD
  • W POLSCE SPADA KONSUMPCJA MIĘSA, PRZYBYWA WEGETARIAN I OGRANICZAJĄCYCH JEGO JEDZENIE

W Polsce spada konsumpcja mięsa, przybywa wegetarian i ograniczających jego jedzenie

06.10.2019, 07:00
[reklama]
W Polsce
coraz bardziej widoczny jest trend odchodzenia od jedzenia mięsa
. Z badania przeprowadzonego dla serwisu Pyszne.pl wynika, że już
1 mln Polaków to wegetarianie i weganie, zaś aż 2 mln planuje przejść na taką dietę
. Oprócz tego z badania wynika, że 43 procent Polaków  nie rezygnuje całkowicie ze spożywania mięsa, jednak stara się je mocno ograniczyć w swojej diecie.
- Zapotrzebowanie na roślinne produkty rośnie zarówno w Polsce, jak i globalnie. Mimo że utożsamiamy je głównie z osobami na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, to aż 90 proc. sprzedaży jest generowana przez osoby niebędące na żadnej z tych diet - mówi w rozmowie z
Rzeczpospolitą
Patrycja Homa, dyrektor ProVeg Polska.
- Stąd widzimy w Polsce znaczny rozwój produktów roślinnych, jednak daleko nam jeszcze do krajów zachodnich, dlatego wciąż jest tu miejsce na tego typu produkty - dodaje.
Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl stwierdza, że
wegetarianizm z niszy stał się silnym trendem.
- Ma ogromne znaczenie dla rynku spożywczego i gastronomicznego.
Wpływ jedzenia na zdrowie oraz względy etyczne spowodowały, że Polacy zaczęli interesować się tym, jak dany produkt został wytworzony, a w przypadku dań z restauracji
- z jakich składników go przygotowano - mówi Krupicz.
Marki i różnego rodzaju sklepy coraz częściej decydują się także na wprowadzanie mięsnych alternatyw.
W Biedronce dostępne są np. kiełbaski sojowe
. Roślinne pasztety oferuje także Pekpol pod marką Dziarskie Jarskie i ZM Olewnik. Grupa Sokołów prowadzi zaś linię Z Gruntu Dobre - czyli bezmięsne pasty, pasztety, humusy oraz dania gotowe. 
Jak podaje
Rzeczpospolita
powołując się na raport sporządzony przez AT Kearney,
w 2040 r. konwencjonalne mięso będzie odpowiadać tylko za 40 proc. rynku mięsnego
. 35 proc. zajmie mięso z hodowli laboratoryjnej, a 25 proc. będą stanowiły roślinne zamienniki.
Ich udział już w 2025 r. ma wynieść 10 proc. 
W badaniu przeprowadzonym dla serwisu Pyszne.pl 
13 proc. badanych wskazało wegańskie hot dogi czy burgery jako najmodniejsze obecnie dania.

Dokarm kaczkę przez internet

Dzięki, że jesteś na Donald.pl. Zobacz nasz manifest na Patronite, dowiedz się co próbujemy zrobić i czy chcesz być tego częścią:

https://patronite.pl/donaldpl

* Sprawdź nasz kanał na Telegramie - codziennie wysyłamy tu najważniejsze wiadomości: https://t.me/donaldplnews

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA