, która pozwala użytkownikom zdecydować, co ma stać się z ich profilem
po śmierci
.
Nową funkcję opisał serwis Social Media Today, który szerzej przedstawił działanie "Account legacy". Jak wyjaśniono, opcja ma być dostępna w ustawieniach konta aplikacji. Umożliwia użytkownikom albo
wyznaczenie innej osoby do zarządzania ich kontem
, albo
całkowite usunięcie profilu
.
W sieci opublikowano również screeny pokazujące, gdzie dokładnie znajduje się nowa funkcja. Zdjęcia udostępnił badacz aplikacji
Radu Oncescu
na platformie X.
Zaakceptuj pliki cookies Twitter/X, aby zobaczyć ten tweet.
Z kolei inny twórca,
Jonah Manzano
, opublikował materiały, które zdradzają więcej szczegółów na temat możliwości, jakie będzie miał użytkownik, który przejmie konto. Ze screenów wynika, że osoba, która odziedziczy konto, będzie mogła m.in. aktualizować bio, akceptować nowe zaproszenia do znajomych, pobierać kopie opublikowanych materiałów, zarządzać ustawieniami prywatności czy wystąpić o dezaktywację konta.
Jednocześnie zaznaczono, że
zablokowana będzie możliwość zalogowania się na konto jako jego pierwotny właściciel
, a także usuwania lub edytowania jego wcześniejszych postów oraz odczytywania prywatnych wiadomości.
Zaakceptuj pliki cookies Twitter/X, aby zobaczyć ten tweet.
Social Media Today wyjaśnia również, że jeśli użytkownik zdecyduje się na to, aby trwale usunąć konto po śmieci, wówczas członek rodziny lub inny przedstawiciel prawny zmarłego, będzie musiał złożyć
wniosek o usunięcie konta
. Zazwyczaj do rozpatrzenia wniosku wymagany jest dowód powiązania i akt zgonu.
W tym kontekście serwis przytacza również badania przeprowadzone przez Uniwersytet Oksfordzki w 2019 roku. Wynika z niego, że
do 2100 roku na Facebooku
może znajdować się nawet
4,9 miliarda profili zmarłych użytkowników
.
Zobacz też:
Hej, przypominamy tylko:
1. Szanujemy nawet ostrą dyskusję i wolność słowa, ale nie agresję. Przemocowe treści będą usuwane.
2. W komentarzach można swobodnie używać embedów z mediów społecznościowych.
3. Polecamy założenie konta, dzięki temu możesz zobaczyć wszystkie swoje dyskusje w jednym miejscu i dodać coś (👉 Sortownia), co trafi na stronę główną.