
Fot.: BKD - Pixabay / Fot.: Julia Topp - Unsplash
Naukowcy z
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
opracowują
polską odmianę imbiru
, która ma szansę zyskać popularność w suchych regionach kraju, takich jak Wielkopolska czy Dolny Śląsk. Aby przystosować roślinę do takich warunków, badacze przeanalizowali cztery różne odmiany imbiru od chińskiego producenta.
Praca nad introdukcją imbiru w Polsce rozpoczęła się trzy lata temu
. W tym czasie badacze udowodnili, że uprawa tej rośliny w naszym klimacie jest możliwa. Zauważyli oni, że polski klimat pozwala na
siedmiomiesięczną wegetację
, co jest krótsze o trzy miesiące w porównaniu do naturalnych warunków indyjskich czy chińskich.
Naukowcy nie tylko przystosowali imbir do polskich warunków klimatycznych, ale także
zmodyfikowali jego smak
. Polska odmiana będzie charakteryzowała się niższym poziomem 6-gingerolu - składnika odpowiadającego za ostrość. Dzięki temu
imbir będzie łagodniejszy
. Zdaniem prof. Piotra Szulca z Katedry Agronomii sprawi to, że stanie się bardziej atrakcyjny także dla dzieci, którym z reguły nie podaje się pikantnych potraw. Dodatkowo
polski imbir będzie mógł być używany m.in. do produkcji herbat oraz suszu
.
Badacz wytłumaczył, że jeżeli praca nad projektem przejdzie odpowiednio sprawnie, to polska odmiana imbiru może być gotowa już w 2028 lub 2029 roku. Wówczas roślina, kojarzona do tej pory z innym kontynentem, zacznie być uprawiana w Polsce na szeroką skalę.
Zdaniem naukowców polscy
rolnicy będą mogli korzystać z istniejącej infrastruktury
. Do uprawy imbiru przydatne mogą być m.in. te sadzarki, które do tej pory wykorzystywano w przypadku ziemniaków oraz kukurydzy. Choć imbir wymaga wysokich temperatur, nie jest on szczególnie wymagający pod względem wodnym.