
fot. X @astro_slawosz
6 lipca firma Axiom Space nawiązała połączenie z członkami misji Ax-4, Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim i Peggy Whiston. Podczas transmisji Polak opowiedział o emocjach związanych z realizacją misji kosmicznej. Przyznał również, że w odległą podróż zabrał ze sobą tradycyjne, polskie danie, czyli pierogi.
Podczas transmisji astronauci byli w
trakcie jedzenia pierogów
z kapustą i grzybami:
-To są wegetariańskie pierogi, takie, które jemy na Boże Narodzenie. Tam, gdzie mieszkałem, a mieszkałem we Francji, Niemczech, Szwajcarii, Anglii i Norwegii,
zawsze sam robiłem pierogi
- opowiadał w czasie rozmowy Sławosz Uzański-Wiśniewski.

fot. X @astro_slawosz
Astronauta zapytany o przebieg misji i odczucia związane z wyzwaniami życia w mikrograwitacji, opowiedział o emocjach, które im towarzyszą.
-
Adaptujemy się, coraz lepiej nam to idzie
. Znacznie szybciej się teraz poruszamy po ISS. Cały czas również obserwuje moje ciało, dla mnie to też jest
eksperyment -
wyznał.
Uznański-Wiśniewski przyznał, że wraz z załogą starają się
fotografować każdy moment na ISS
. Dodał, że jego ulubionym miejscem na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej jest
okno Cupola
, z którego doskonale widać Ziemię.