Logo
  • DONALD
  • WŁOSKA GASTRONOMIA PO ODMROŻENIU ODNOTOWAŁA 50 PROC. SPADEK WPŁYWÓW

Włoska gastronomia po odmrożeniu odnotowała 50 proc. spadek wpływów

12.06.2020, 11:58
Trzy tygodnie po odmrożeniu branży gastronomicznej
włoskie bary i restauracje notują ponad 50-procentowy spadek wpływów
. Ich trudna sytuacja wynika przede wszystkim z 
braku zagranicznych turystów
.
Jak informuje PAP, we Włoszech pracę wznowiło
89% restauracji i 95% barów
. Pierwsze z nich obecnie notują wpływy niższe o 54%, a drugie - o niemal połowę. Mniejsze zainteresowanie gastronomią przełożyło się na fakt, że
tylko co trzeci lokal utrzymał liczbę personelu sprzed pandemii
. Tyle samo biznesów gastronomicznych zredukowało liczbę pracowników o połowę.
Około 2,5% lokali gastronomicznych nadal się nie otworzyło. Jeszcze gorzej ma się branża hotelarska, w której
działalność wznowiło tylko 25% ośrodków
. I w tym przypadku powodem spadku wpływów jest brak turystów, szczególnie tych zagranicznych. 
Zobacz też:

Hej, jesteś na Donald.pl

Jesteśmy niezależnym portalem, który sprawdza informacje i podaje ich źródła. Piszemy o ciekawych i ważnych wydarzeniach, o ludziach i o popkulturze. Walczymy o więcej dystansu i zdrowego rozsądku w polskich mediach.

 

Chcesz nam pomóc zmieniać polskie media? Przeczytaj nasz manifest na Patronite: https://patronite.pl/donaldpl

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA