Przed weekendem
Główny Urząd Statystyczny
podał, że ceny w lipcu 2022 roku w porównaniu z lipcem 2021 roku były wyższe o
15,6 procent
. Miesiąc do miesiąca wzrost wyniósł 0,5 proc., czyli najmniej od sierpnia 2021 roku.
Jeśli chodzi o żywność, to w lipcu w porównaniu rok do roku była ona droższa o 15,9 procent. Najszybciej rosły ceny cukru - są wyższe o 47,6 procent, tłuszcze roślinne 46,1 procent, mąka 38,9 procent i wołowina 32,8 procent.
stat.gov.pl
Co ciekawe są jednak
pozytywne skutki inflacji.
Według BIG InfoMonitor jedną z nich jest "większy szacunek Polaków do żywności".
Quality Watch przeprowadziło badanie dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Wynika z niego, że "już 60 procent z nas kupuje żywność w sposób przemyślany.
Jedna trzecia badanych odpowiedziała, że wciąż traci pieniądze z powodu marnotrawienia jedzenia.
Kwota ponoszonych w ten sposób strat wynosi teraz średnio 37 zł na miesiąc. Należy nadmienić, że "marnotrawienie jedzenia o wartości mniejszej niż 100 zł miesięcznie zadeklarowało 26 proc. respondentów".
Dla porównania w ubiegłym roku odpowiedziało tak 38% badanych:
- W ubiegłym roku takiej odpowiedzi udzieliło znacznie więcej pytanych, bo aż 38 proc. Podobnie jest w przypadku osób twierdzących, że w ogóle nie marnują produktów spożywczych. W 2021 można było spotkać się z tym w nieco ponad połowie 52 procent polskich domów, natomiast teraz jest tak już w 65 procent przypadków. To doskonale obrazuje, jak bardzo pogorszyła się sytuacja finansowa w polskich gospodarstwach domowych - powiedział cytowany w opracowaniu prezes BIG InfoMonitor Sławomir Grzelczak.
Jako główną przyczynę marnotrawienia jedzenia Polacy wskazywali, że
zapominają o nim.
Odpowiedziała także ponad połowa badanych.
"Osoby, które określają siebie jako zamożne i mogące pozwolić sobie na wszystkie wydatki, w mniejszym stopniu odczuwają drożyznę i częściej wyrzucają żywność. Inaczej jest w domach, gdzie pieniędzy brakuje nawet na podstawowe potrzeby. 90 proc. respondentów znajdujących się w takiej sytuacji w lipcu br. zadeklarowało, że w ogóle nie marnuje produktów spożywczych. To samo dotyczy seniorów, bo w grupie wiekowej 65+ takiej odpowiedzi udzieliło ponad 80 proc. osób. Co więcej,
70 proc. zapytanych emerytów robi zakupy spożywcze wyłącznie w sposób przemyślany
" - wynika z badania.
"Niemal 60 proc. pytanych oszczędza pieniądze, robiąc zakupy spożywcze w sposób przemyślany, bo w dobie kryzysu racjonalne gospodarowanie zasobami stało się ratunkiem dla domowego budżetu. Tym bardziej że prawie 2,7 mln osób ma dodatkowo niespłacone rachunki i raty kredytów widoczne w Rejestrze Dłużników BIG InfoMonitor i bazie informacji kredytowych BIK" - stwierdzono w raporcie z badania.