Logo
  • DONALD
  • EUROPA ROCZNIE MARNUJE WIĘCEJ JEDZENIA NIŻ IMPORTUJE

Europa rocznie marnuje więcej jedzenia niż importuje

02.10.2022, 06:30
Z raportu
No Time to Waste
stworzonego przez organizację Feedback EU wynika, że
Unia Europejska marnuje więcej żywności, niż importuje.
Co roku marnowanych ma być około
153 milionów ton żywności.
Z kolei jeśli chodzi o import żywności do UE, to co roku wynosi on około 138 mln ton.
Ilość pszenicy marnowanej w samej UE jest równa mniej więcej połowie eksportu pszenicy z Ukrainy i jednej czwartej eksportu innych zbóż z UE.
Frank Mechielsen, dyrektor Feedback EU, podkreślił, że "w czasach wysokich cen żywności i kryzysu,
to skandal,
że UE potencjalnie wyrzuca więcej żywności, niż importuje":
- UE ma teraz ogromną szansę na ustanowienie prawnie wiążących celów, aby do 2030 r. zmniejszyć o połowę ilość marnowanej żywności, aby przeciwdziałać zmianom klimatu i poprawić bezpieczeństwo żywnościowe - dodał.
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa globalne ceny żywności w sierpniu były o 8% wyższe niż rok temu. Ceny pszenicy, kukurydzy i soi przekroczyły w tym roku nawet rekordy ustanowione w szczytowym momencie światowego kryzysu finansowego w 2008 roku.
Abdolreza Abbassian, analityk rynku zbożowego i były starszy ekonomista FAO, uważa, że
era taniej żywności skończyła się i ceny prawdopodobnie pozostaną wysokie
, nawet po zakończeniu wojny w Ukrainie.
- Z powodu sytuacji energetycznej, sytuacji nawozowej, niepewności na świecie, w tym w transporcie i wysyłkach, nie wspominając o zmianach klimatycznych, musimy zaakceptować, że nie zobaczymy cen żywności na poziomie sprzed dekady, do których się przyzwyczailiśmy - powiedział.
Olivier De Schutter, współprzewodniczący międzynarodowego panelu ekspertów ds. zrównoważonych systemów żywnościowych oraz specjalny sprawozdawca ONZ ds. skrajnego ubóstwa i praw człowieka, powiedział, uważa, że problem polega na tym, że
przemysł rolno-spożywczy historycznie uznał marnotrawstwo za korzystniejsze:
- Na obu końcach łańcucha żywnościowego kosztowne jest zmniejszenie ilości odpadów, a opłacalne jest sprzedawanie ludziom więcej żywności, niż potrzebują. Daty sprzedaży są również ustalane w sposób, który zobowiązuje ludzi do kupowania więcej niż mogą w rzeczywistości skonsumować - stwierdził.
Oczekuje się, że Bruksela jeszcze w tym roku przedstawi propozycję pierwszych na świecie prawnie egzekwowalnych celów ograniczenia marnotrawstwa żywności.
- Wszystkie kraje UE zobowiązały się do zmniejszenia o połowę ilości odpadów żywnościowych w ramach celów zrównoważonego rozwoju ONZ. Jednak prawie 10 lat później nie osiągnęły wiele, a nasze gospodarki nadal generują niewiarygodnie wysokie ilości odpadów żywnościowych - mówi Piotr Barczak, przedstawiciel ds. polityki w Europejskim Biurze Ochrony Środowiska.
Organizacja odpowiadająca za raport podkreśla, że w czasie gdy marnuje się aż tyle jedzenia,
33 mln osób w Unii Europejskiej co drugi dzień nie może sobie pozwolić na posiłek dobrej jakości.
Sytuacja ta częściej dotyka kobiety i osoby mniej zamożne, co powoduje tym samym problem społeczny i równościowy.
Szacuje się, że każdego roku marnuje się 20% unijnej produkcji żywności, co kosztuje unijne przedsiębiorstwa i gospodarstwa domowe
143 mld euro rocznie.
Marnowanie żywności odpowiada za co najmniej
6% całkowitej emisji gazów cieplarnianych w UE.
Zobacz też:

Dokarm kaczkę przez internet

Zapraszamy do zapoznania się z naszym Patronite, także jeżeli nie zamierzasz nic wpłacać. To jest nasz manifest:

https://patronite.pl/donaldpl

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA